Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru - Prof. Dr. Altay Sencer
page-title-bg

Bel Kayması

Bel Kayması

Bel Kayması

Bel Kayması (Spondilolistezis)

Tanım

Bel kayması bir omurun diğer bir omur üzerinde kaymasıdır. Genellikle yetişkinlerde yaşlanmaya bağlı dejeneratif süreçlerin bir sonucu olabilir. Bazen gençlerde omurganın kalıtsal sorunları ya da travma sonucunda da görülebilir. Genellikle bel ağrısı ile görülür. Kayma eğer sinirler üzerinde bir baskı oluşturursa bacak ağrısı ortaya çıkabilir.

Bulgular

Bel ve/veya bacaklarda ağrı ve hissizlik olması beklenir. Bacaklarda güçsüzlük, kramplar görülebilir. Nadiren mesane yada dışkılama kontrolünün bozulması sonucu idrar ve gaita kaçırma görülür. Bu bulgular genellikle uzun zaman ayakta durmak yada yürüme sonrasında artar. Bulgular arada azalabilir ama zaman içinde gittikçe kötüye gider. Bacaklardaki güçsüzlüğe, uyuşukluk ve ağrıya bağlı olarak gittikçe kısalan yürüme mesafesi görülür. Bu bulgular ile dar kanal hastalığını hatırlatabilir. Bunun nedeni omurganın kayması neticesinde kanalın daralmasıdır. Bel kayması her zaman şiddetli bulgu vermeyebilir, bazı hastaların bellerinde ciddi kayma olmasına karşın şikayetleri olmaz.

Nedenleri

Yetişkinlerde yaşlanmaya bağlı dejeneratif değişiklikler, romatizmal değişiklikler, disk dejenerasyonları, omurga eklemlerinin sorunları, travmaya bağlı faset eklem kırıkları olabilir. Gençlerde ise daha çok atletik aktivitelere bağlı olarak geçirilen travmalar, kalıtsal sorunlar, omurganın faset ekleminin istmus kısmındaki sorunlar olabilir.

Muhtemel Tedavi Seçenekleri

Tıbbi tedavi, ilaç kullanımı, fizik tedavi yöntemleri, korse kullanımı öncelikle denenebilir. Bu yöntemlerin yararlı olmaması durumunda cerrahi tedavi düşünülebilir. 

Cerrahi tedavide amaç omurganın kaymış bölümünün enstrümanlar ile tespit edilerek desteklenmesine yöneliktir. Bu yapılırken sıkışmış daralmış omurilik kanalı da açılarak sinir yapıları da rahatlatılır.