Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru - Prof. Dr. Altay Sencer
page-title-bg

Beyincik Sarkması

Beyincik Sarkması

Beyincik Sarkması

Chiari Malformasyonu

Chiari malformasyonu veya beyicik sarkması, beyinciğin foramen magnum denen, ense kökünde, kafadan boyundaki omurilik kanalına girişteki açıklıktan aşağıya, kanalın içine doğru sarkmasıdır. Beyincik omuriliğin olduğu kanala girmeye başlayınca sıkışarak farklı bulgular verebilir. Özellikle öksürürken ve hapşırırken artan ve kafanın arka tarafında olan ağrılar, görmede yutmada bozukluk ve diğer bulgular izlenebilir. Çoğu zaman doğumsal olsa da hastalarda farklı yaşlarda şikayetler oluşturabilir.

Belirtiler

Özellikle öksürerken ve hapşırırken kafanın arka tarafında olan şiddetli baş ağrıları sık görülür. Sarkan beyincik omuriliğe ve beyin sapına bası yaparak kollarda ve bacaklarda kuvvet kayıplarına neden olabilir. Ayrıca benzer mekanizma ile kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma olabilir. Yutma zorluğu, görme bozuklukları ve gözlerde kayma, denge bozukluğu, hidrosefali bulguları, şiddetli baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç bulanıklığı, nöbt geçirme vb. görülebilir.

Tanı

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çekilerek tanı konur. Bazı hastalarda Chiari malformasyonu omuriliğin farklı yerlerinde kistler oluşmasına neden olduğundan boyun, sırt ve bel bölge MRG ihtiyaç duyulabilir. 

Tedavi

Yalnız önemli derecede olmayan başağrısı olan hastalara izlem yapılabilir. Tedavide tek seçenek ameliyattır. Bu durumda sarkan ve sıkışan beyinciği rahatlatmak için kafanın arka çukurunu örten kemiğin ve birinci boyun omurga kemiğinin arka kısmını almak gerekebilir. Hidrosefalisi olan hastalarda beyne şant koymak gerekebilir.

Detaylı Bilgi ve Randevu İçin tel: 0 530 966 1120