Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru - Prof. Dr. Altay Sencer
page-title-bg

Kuyruk Sokumu Ağrısı - Koksidini

Kuyruk Sokumu Ağrısı - Koksidini

Kuyruk Sokumu Ağrısı - Koksidini

Kuyruk Sokumu Ağrısı - Koksidini

Kuyruk sokumu kemiği (Koksiks), omurganın en altındaki kısmındaki sakrum kemiğinin alt ucuna eklem yapmış 3-5 küçük kemikten oluşur. Bu kemik 30 yaş civarında birbirine kaynar. 

Koksidini, koksiks kemiğinde yani kuyruk sokumunda ağrı olmasıdır. bu ağrı genellikle koksiks kemiği ile sakrum kemiği arasındaki eklem (sakrokoksigeal eklem) problemlerinden kaynaklanır. Oturma ya da sırt üstü yaslanmada şiddetli rahatsızlığa neden olabilir. 

Risk Faktörleri

Kadınlarda ve yüksek kilolularda daha sık görülür. Kadınlarda erkeklerden yaklaşık 5 kat daha fazla görülür. Bunun sebebi kesin olarak bilinmese de, kadınların kuyruk sokumu kemiklerinin biraz daha arkaya doğru çıkık olması neticesinde daha kolay travmaya maruz kalabileceği düşünülmektedir. Diğer bir neden de kadınların doğum yaparken kuyruk sokumu kemiklerinin zedelenmesi olabilir. Obezitenin de (aşırı şişmanlık) kuyruk sokumu ağrısına neden olabileceği biliniyor. Bunun nedeninin de obezitenin kişinin oturma şeklini değiştirdiği, dolayısıyla hem kötü pozisyonda oturmanın hem de fazla kiloların kuyruk sokumu kemiği üzerine binen fazla basınç olduğu düşünülmektedir.

Kuyruk Kemiğimizi Nasıl Koruruz?

Koksiks ağrısını önleyecek ve kuyruk sokumu kemiğinizi koruyacak kesin bir yol yoktur, ancak risk faktörleri azaltılabilir. At binme, bisiklete binme, kayak ve kürek gibi bazı sporları yaparken önlem almak ve özellikle buzlu yada bozuk yollarda yürürken dikkat edilerek düşmenin önlenmesi kuyruk sokumu kemiğinizi koruyabilir.

Koksidini Sebepleri

En sık koksidini sebepleri arasında düşme, aşırı bisiklete binme ve kürek sporu gibi zorlu egzersizler vardır. Bu aktivitelerde kuyruk sokumu kemiği ezilebilir, kırılabilir yada çıkabilir. Bu da ağrılı iltihabi reaksiyon ve kas spazmına neden olur. Bunların dışında kuyruk sokumu kemiğinin alt ucundaki kemik büyümeleri, kemiğin omurgaya birleştiği eklemin hastalıkları, eklem iltihapları, enfeksiyonlar ve bu bölgenin kanserleri de koksidini sebebi olabilir.

Tanı

Tanı koymak için hastanın tıbbi hikayesi çok önemlidir. Geçmiş zamandaki düşme ve travmalar sorgulanır. Ağrının kuyruk sokumu kemiğinin üzerinde olması genellikle kolay tanı koydurucudur ve muayenede üzerine basmakla ağrı artabilir. Hastanın muayenesinden sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile koksiksin durumunu, sakrokoksigeal eklemde çıkık, kemiklerde kırıklar ya da tümöral hadiselerin olup olmadığı görülebilir. 

Tıbbi Tedavi

Koksidini hastaların çok az bir kısmında kronikleşebilir ve 2 aydan uzun sürebilir. Bu şekilde yaşam kalitesini ileri derecede bozabilir. Bu şartlarda doktora başvurmak ve tedavi olmak gerekir. Kuyruk sokumu ağrısı olan pekçok kişi tıbbi tedavi ile iyileşebilir. Tıbbi tedavide yapılacaklar aşağıda sıralanmıştır. 

  1. Buz torbası yada sıcak uygulama: ikisi de ağrıyı hızlı ama kısa süreli geçirebilir. 
  2. Simit şeklindeki yastıklar, oturma esnasında kuyruk sokumu kemiğinin üzerindaki baskıyı kaldıracağından tedavi edici olabilir. 
  3. Çok uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır. 
  4. Yatak istirahati kuyruk sokumu kemiğinin zorlanmasını önlediği için iyileşmeyi hızlandırabilir.
  5. Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar koksiksteki enflamasyonu azaltarak ağrının geçmesine yardımcı olabilirler.
  6. Kuyruk sokumu kemiğine ya da sakrokoksigeal ekleme enjeksiyon yapılabilir. Bu enjeklsiyon bazen ağrının tamamen ya da uzun süreli geçmesine sebep olabilir. 
Cerrahi Tedavi

Nadiren gerek duyulur. Cerrahi dışı tüm tedaviler uzun süre denenmiş ancak hiç cevap alınamadığı durumlarda düşünülür. Koksiks kemiği cerrahi olarak çıkartılır. Genel anestezi altında yapılan oldukça kısa süreli ve etkili bir operasyondur.