Beyin ve Sinir Cerrahisi Doktoru - Prof. Dr. Altay Sencer
page-title-bg

Beyin tümörlerinde Güncel Tedavi Yöntemleri

Beyin tümörlerinde Güncel Tedavi Yöntemleri

Beyin tümörlerinde Güncel Tedavi Yöntemleri

Beyin tümörlerinde Güncel Tedavi Yöntemleri

Beyin tümörlerinde tedavi kararı tümörün türü, yeri, büyüklüğü, hastanın genel sağlık durumu ile hasta ve doktorun beraber tercihlerine göre seçilir.

Beyin tümörlerinde çoğunda ilk tedavi seçeneği cerrahi tedavidir. Özellikle çok hassas olmayan beyin bölgelerindeki, küçük boyutlu tümörler cerrahi ile total (tamamı) çıkarılabilir. Fakat tümör boyutlarının büyük olması ve beyinin hassas bölgelerine yakın/yapışık olması durumunda tümörün bir kısmının bırakılması da tercih edilebilir. Beyin tümörünün bir kısmını çıkarmak bile şikayelerin ve semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Beyin tümörünü çıkarmak için yapılan ameliyat, enfeksiyon ve kanama gibi pekçok riskleri taşır. Diğer riskler tümörün bulunduğu yerdeki beyin fonksiyonlarınave önemli yapılara bağlı olabilir.

Tümör Cerrahisinde Kullanılan Teknolojik Yenilikler
Ultrason

ameliyat sırasında ultrason kullanılarak tümörlerin yeri ve sınırları belirlenerek beyin dokusuna minimal hasar vererek tümöre ulaşılır ve mümkün olduğu kadar fazla tümör dokusu çıkartılabilir.

Nöromonitorizasyon

Ameliyat sırasında tümörlerin yerine göre farklı fonksiyonları korumak için (vestibuler schwannomlarda yüz felcinden korunmak gibi) beyinden gelen uyaranları kayıt etmek ve anlık olarak değerlendirmek için kullanılır.

Nöronavigasyon

Beyinde yerleşmiş tümörlerin çıkartılmasında ya da biyopsi alınmasında, derin yerleşimli abselerin çıkartılmasında kullanılan, 3 boyutlu görüntüleme sağlayan üst düzey bilgisayar teknolojisidir. Bu teknikte, hastanın önceden çekilmiş MRG veya tomografi görüntüleri nöronavigasyon cihazına yüklenir. Bu sayede ameliyat sırasında beyindeki lezyona büyük doğruluk derecesiyle yaklaşım sağlar. Bu sayede, cerrahi esnasında sağlıklı dokuda oluşabilecek zararı da azaltabilir.

İntraoperatif Floresan Kullanımı

Bu teknik ameliyat sırasında tümör dokusunu ve sınırlarını daha iyi belirlemek için kullanılır. Ameliyat sırasında damardan verilen boyayıcı ilaçla tümör dokusu boyanır ve en modern mikroskobun özel görüntüleme üsulu ile tümör dokusu beyinden farklı renkte görüntülenir. Bu sayede normal ışıkta normal beyin dokusundan ayrılması güç olan tümör dokusu, floresan ışıkta belirgin hale gelir. Böylece tümörün tamamını çıkartmak mümkün olabilir.

img description
Radyoterapi ve Radyocerrahi

Radyasyon terapisinde, tümör hücrelerini öldürmek için X ışınları gibi yüksek enerjili ışınlar kullanır. Radyasyon tedavisi vücudun dışındaki bir makineden gelebilir veya çok nadir durumlarda vücudun içine beyin tümörüne yakın radyasyon kaynağı yerleştirilebilir. Son yıllardaki gelişmiş cihazlarla radyoterapi, sadece tümörün bulunduğu bölgeye, etraftaki normal dokuya hiç taşmayacak şekilde keskin sınırlarla odaklanabilir ve uygulanabilir. Radyocerrahide, tümör hücrelerini çok küçük bir alanda öldürmek için tümöre odaklanmış bir radyasyon vermek için çok sayıda radyasyon ışını kullanılır. Radyasyon ışınlarının herbiri beyine zarar verecek kadar güçlü değildir, ancak tüm ışınların beyin tümöründe birleştiği noktada tümör hücrelerini öldürmek için büyük bir radyasyon dozu oluşur. Beynin bütününe uygulanan radyasyon tedavisi genellikle, beyne vücudun diğer bölümlerinden yayılmış ve beyinde çok sayıda tümör oluşturmuş kanseri tedavi etmek için kullanılabilir. Radyasyon tedavisinin yan etkileri, alınan radyasyonun tipine ve dozuna bağlıdır. Radyasyon sırasında veya hemen sonrasında görülen yaygın yan etkiler arasında yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, hafıza kaybı ve kafa derisi tahrişi vardır. 

Kemoterapi

Tümör hücrelerini özel ilaçlara öldürme tedavisidir. Hap şeklinde oral yolla veya damar içine enjekte edilmekle kullanılabilir. Pek çok kemoterapi ilacı mevcuttur ve kanser tipine bağlı olarak kullanılabilir. Kemoterapi yan etkileri alınan ilaçların türüne ve dozuna bağlıdır. Kemoterapi bulantı, kusma ve saç dökülmesine neden olabilir. Tümörlerin kemoterapiye cevabı tümör türlerine göre değişebilir.